Uitrusting

In principe heb je niets nodig om wild te zien in. Echter, door het gebruik van hulpmiddelen kun je het geluk wel eenvoudiger jouw kant op laten vallen. 

Kleding

Het is aan te raden, zeker als je vanuit de dekking statisch gaat observeren, om kleding te dragen die past bij de omgeving en bij voorkeur kleding die ook stil genoeg is (niet ritselt al je beweegt). Eventueel kun je kiezen voor camouflagekleding voor een nog betere dekking.

Ik raad niet aan om oude (camouflage) legerkleding te gebruiken, omdat dit negatieve associaties kan opwekken bij voorbijgangers en je zelfs in problemen kan brengen in het buitenland.  

Verrekijker

Misschien wel het belangrijkste hulpmiddel om optimaal te genieten van het wild is de verrekijker.  Een goede verrekijker zorgt ervoor dat je meer wild zult ontdekken en de dieren dichterbij kunt halen. 

Doorgaans worden vergrotingen gebruikt van 7x, 8x of 10x. De keus welke is een beetje persoonlijk. Ikzelf vind een 10x minder geschikt omdat deze moeilijker stabiel te houden is dan een 7x of een 8x en weegt de grotere vergroting niet op tegen deze stabiliteit welke mij meer detail levert. 

Het objectief zal tussen de 40 en 60 mm zijn, waarbij wellicht de meest universele keuzes een 7×42, 7×50 of een 8×56 verrekijker zullen zijn. 

Bij optiek geldt over het algemeen, hoe duurder, hoe beter de prestaties, maar hierbij geldt ook dat je van een goede kijker, vaak de rest van je leven plezier zult hebben en dan zijn de kosten voor het gebruik meer te overzien zijn. Ga naar een goede verrekijkerwinkel en probeer de kijkers geduldig uit en spreek af dat je deze ook in de praktijk (schemering) mag proberen. 

Zitten

Om langdurig, statisch te kunnen observeren is prettig om comfortabel te kunnen zitten. Persoonlijk prefereer ik hiervoor 2 hulpmiddelen, een driepootkrukje en een zitlap. Na verschillende goedkope driepootkrukjes, heb ik op een zeker moment een ‘Walkstool’ aangeschaft, deze heb ik na ruim 8 jaar nog steeds en bevalt prima. Lichtgewicht, stevig en comfortabel. Soms is het wenselijk een lager profiel aan te houden en is zitten op een stam of op de grond prettig, om geen nat achterwerk te krijgen gebruik ik hiervoor een opvouwbare zitlap. Let er wel op als je een zitlap koopt dat deze ‘stil’ is.